Terug naar het overzicht

En de burger… Hij ploegde voort

Er gebeurt veel als het gaat om de verduurzaming van ons voedselsysteem. Alleen de eindgebruiker zou weleens de remmende factor kunnen zijn. De burger is wel geïnteresseerd in duurzamer voedsel, maar vertaalt dit nauwelijks naar aankoopgedrag. Innovatieprojecten en innovatiebeleid zou zich daarom meer op de burger/consument moeten richten.

Door: Bart Bremmer

Landbouw en voedsel in Nederland zijn meer in beweging dan ooit. Het moet duurzamer, liever vandaag nog dan morgen. En die verduurzaming wordt niet alleen opgepakt door buitenbeentjes en pioniers, maar door alle partijen. Minister Schouten kwam recent met haar voedselvisie; provincies zetten in op innovatie, natuur-inclusieve landbouw en leefbaarheid; supermarkten beconcurreren elkaar op het thema duurzaamheid; prijsvechter Lidl verkoopt het meest duurzame ei ter wereld; de toekomstvisie melkveehouderij van LTO gaat over verbinding met de samenleving en bijdragen aan een circulaire economie.

De burger hoor je nauwelijks

Van dit soort ontwikkelingen is van alles te vinden: het gaat te langzaam, te snel, wel of niet in de juiste richting. Het valt echter niet te ontkennen dat er veel dynamiek is. Maar in één hoek blijft het opvallend stil. De burger hoor je nauwelijks!

Zeker zijn er burgers die de barricades op gaan, en zich uitspreken tegen megastallen plofkippen en stank; en er is een behoorlijke groep burgers die heel bewust consumeert: vegetarisch, biologisch, lokaal, etc. Maar deze groep is gezien over het geheel klein, en groeit maar nauwelijks. Een recent rapport van de WUR in opdracht van Wakker Dier laat bijvoorbeeld zien dat de vleesconsumptie per Nederlander gelijk is gebleven in de afgelopen jaren. Er wordt weliswaar duurzamer geconsumeerd, maar dit komt vooral doordat het standaardproduct (bijvoorbeeld varkensvlees zonder Beter Leven Keurmerk) op veel plaatsen niet langer verkrijgbaar is. Daarbuiten blijven de meeste consumenten consumeren zoals ze deden.

Dat terwijl in de innovatieprojecten waar ik bij betrokken ben vaak verteld wordt dat de consument steeds minder én bewuster vlees gaat eten, zodat er steeds meer ruimte is in het plussegment. Die ruimte is er zeker, maar die groeit maar heel langzaam en de concurrentie tussen onderscheidende concepten is groot. Een veranderend consumptiepatroon is meer een wens dan realiteit.

Er is weliswaar een tendens in de maatschappij dat mensen zich bewuster worden van de negatieve kanten van de veehouderij, maar dit vertaalt zich bij de meesten niet in ander gedrag. Er is een groot verschil tussen wat burgers zéggen belangrijk te vinden, en wat zij in hun koopgedrag laten zien. De agrarische sector verzucht vaak dat de burger niet consequent is: ‘ze zeggen het één en doen het ander’. Vaak wordt dit geweten aan politiek correcte antwoorden van de burger. In werkelijkheid ligt het genuanceerder.

Het verschil tussen ‘burger’ en ‘consument’

Wanneer burgers wordt gevraagd naar hun aankoop intenties van bijvoorbeeld vlees in het algemeen, spelen duurzaamheid, dierenwelzijn, milieu en gezondheid daarbij een belangrijke rol. Dat komt doordat de psychologische afstand tot de daadwerkelijke aankoop groot is: zowel in tijd als in ruimte is de aankoop en de consumptie ver weg. Zo’n grote psychologische afstand leidt tot een oordeel op basis van abstracte waarden. In het geval van vlees is ‘natuurlijkheid’ bijvoorbeeld belangrijk.

Wanneer dezelfde burger als consument in de supermarkt staat, is de psychologische afstand tot de aankoop en de consumptie opeens heel klein. In plaats van abstracte waarden, gaan nu concrete normen een belangrijke rol spelen. De consument laat zijn beslissing nu veel meer afhangen van gemak, prijs, beschikbaarheid, etc. ‘Natuurlijkheid’ is op de achtergrond misschien nog wel aanwezig, maar wordt op dat moment overstemt door de platte korte termijn belangen.

Het belang van de psychologische afstand

Op het eerste gezicht lijkt dit misschien wat theoretisch en vergezocht. Maar nemen we het boeken van een vakantie als voorbeeld, dan wordt de rol van de psychologische afstand duidelijker. Wanneer je een half jaar van tevoren een vakantie boekt spelen abstracte waarden een grote rol: vrijheid, gezondheid, ontdekken, etc. Wanneer je in plaats daarvan een week van tevoren een vakantie boekt, weeg je concretere aspecten af: fysieke bezienswaardigheden, prijs, beschikbaarheid, gemak van boeken, restaurants waar je kunt reserveren, bereikbaarheid van je hotel, gevaren van de regio, etc. Een half jaar van tevoren boeken (grote psychologische afstand) of een week van tevoren (kleine psychologische afstand) geeft 2 heel verschillende vakanties. Bij het inkopen van vlees speelt hetzelfde mechanisme.

De consument verleiden tot duurzamere keuzes

Producenten van duurzame producten zijn nogal eens geneigd om zo goed mogelijk aan de consument uit te leggen hoe hun producten gemaakt zijn. Maar er is maar een kleine groep consumenten die hier werkelijk gevoelig voor is. Als we duurzame productie verder willen stimuleren, is er meer nodig dan dat. Met het gegeven van de psychologische afstand komen twee oplossingsrichtingen naar voren:

 • Zorgen dat de keuzes die de consument maakt bij een grote psychologische afstand geëffectueerd worden. Concreet betekent dat dat de consument niet pas in de supermarkt zijn beslissing neemt. Wanneer we de consument kunnen stimuleren om ruim van tevoren zijn voedsel te bestellen (bijvoorbeeld inkopen te doen voor een compleet seizoen), gaan abstracte waarden een grotere rol spelen in de aankoopbeslissing dan concrete normen. Dat zorgt ervoor dat duurzaamheid een belangrijkere rol gaat spelen bij de inkopen van de consument. Anders geformuleerd: niet de consument doet de aankoop, maar de burger.
 • De psychologische afstand tot productie verkleinen. Bij aankoop van een (vlees)product is op dit moment vooral de psychologische afstand tot de consumptie Als we daarnaast de psychologische afstand tot de productie kunnen verkleinen, gaan andere normen een rol spelen. Het gaat daarbij dus niet over het beter informeren van de consument, maar om een sterkere verbinding. Dat kan door participatie (arbeid, financiële investering, denktank), maar ook door persoonlijk contact met de ondernemer.

Volgens mij zijn de meeste partijen het met elkaar eens dat we toe willen naar een duurzamere landbouw. De consequentie daarvan is dat producten meer gaan kosten. Tegelijkertijd willen we geen dwang gebruiken om die producten verkocht te krijgen, dus moet er vraag gecreëerd worden. Dat betekent dat innovatieprojecten en duurzaamheidsbeleid zich niet langer eenzijdig op de aanbodkant (productie) moeten richten, maar net zo goed op de vraagkant (consumptie). Bovenstaande oplossingsrichtingen zijn slechts een voorbeeld van hoe je zoiets zou kunnen aanvliegen.

Richt innovatieprojecten op consumenten die nog niet duurzaam consumeren

In projecten die ik tegenkom die gaan over bijvoorbeeld nieuwe vormen van landbouw, over korte ketens en nieuwe ketensamenwerkingen, is de consument vaak nauwelijks een issue. Eigenlijk richt vrijwel elk nieuw initiatief zich weer op dezelfde groep consumenten, namelijk die mensen die al bewust anders aan het consumeren zijn. Maar als we echt een transitie willen in ons voedselsysteem, moeten we ons juist gaan richten op de consument die zégt duurzamer te willen, maar het nog niet doet. Dat is een grote uitdaging, maar tegelijkertijd ligt daar een grote kans om de verduurzaming van de landbouw in een stroomversnelling te brengen.

112 reacties op “En de burger… Hij ploegde voort”

 1. rf machine australia

  […]just beneath, are several entirely not connected sites to ours, nevertheless, they are certainly really worth going over[…]

 2. film.8filmov.ru schreef:

  film.8filmov.ru

  film.8filmov.ru

 3. zemit schreef:

  zemit

  […]the time to read or pay a visit to the material or web sites we have linked to beneath the[…]

 4. estetick schreef:

  estetick

  […]we like to honor quite a few other world wide web internet sites around the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 5. aesthetic brand schreef:

  aesthetic brand

  […]usually posts some pretty intriguing stuff like this. If you are new to this site[…]

 6. no needle mesotherapy before after

  […]Every the moment in a even though we pick out blogs that we read. Listed below are the latest internet sites that we select […]

 7. dermeluxx zemits schreef:

  dermeluxx zemits

  […]Here is a superb Weblog You may Discover Intriguing that we Encourage You[…]

 8. zemits sonosilk skin scrubber

  […]here are some links to internet sites that we link to simply because we assume they are really worth visiting[…]

 9. cool restore elegance

  […]very couple of internet sites that happen to be comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly well really worth checking out[…]

 10. liusia-8-seriiaonlain

  liusia-8-seriiaonlain

 11. Policy schreef:

  Policy

  […]one of our guests not long ago encouraged the following website[…]

 12. Trending news schreef:

  Trending news

  […]below you will discover the link to some web sites that we feel you’ll want to visit[…]

 13. Business news schreef:

  Business news

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nevertheless actually really worth taking a look, whoa did one master about Mid East has got a lot more problerms at the same time […]

 14. Terms and Conditions

  […]just beneath, are quite a few completely not connected web-sites to ours, having said that, they are certainly really worth going over[…]

 15. Bollywood schreef:

  Bollywood

  […]that could be the end of this report. Right here you’ll discover some sites that we believe you will appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 16. smotret-polnyj-film-smotret-v-khoroshem-kachestve

  smotret-polnyj-film-smotret-v-khoroshem-kachestve

 17. filmgoda.ru schreef:

  filmgoda.ru

  filmgoda.ru

 18. rodnoe-kino-ru schreef:

  rodnoe-kino-ru

  rodnoe-kino-ru

 19. stat.netstate.ru schreef:

  stat.netstate.ru

  stat.netstate.ru

 20. my latest blog post

  […]the time to study or take a look at the material or websites we have linked to beneath the[…]

 21. recommended you read

  […]Here is a superb Weblog You may Obtain Intriguing that we Encourage You[…]

 22. Full Report schreef:

  Full Report

  […]Here are a number of the web pages we advocate for our visitors[…]

 23. check over here schreef:

  check over here

  […]usually posts some incredibly fascinating stuff like this. If you are new to this site[…]

 24. important link schreef:

  important link

  […]the time to study or visit the subject material or websites we have linked to beneath the[…]

 25. site link schreef:

  site link

  […]Every after inside a though we select blogs that we read. Listed below are the latest websites that we choose […]

 26. Dom drakona schreef:

  Dom drakona

  Dom drakona

 27. JGXldbkj schreef:

  JGXldbkj

  JGXldbkj

 28. aOuSjapt schreef:

  aOuSjapt

  aOuSjapt

 29. ìûøëåíèå schreef:

  ìûøëåíèå

  ìûøëåíèå

 30. psikholog moskva schreef:

  psikholog moskva

  psikholog moskva

 31. A片 schreef:

  ????

  goodddd thankssss youuuu

 32. Usik Dzhoshua 2 2022

  Usik Dzhoshua 2 2022

 33. pornoizle} schreef:

  ????

  goodddd thankssss youuuu

 34. Dim Drakona 2022 schreef:

  Dim Drakona 2022

  Dim Drakona 2022

 35. TwnE4zl6 schreef:

  TwnE4zl6

  TwnE4zl6

 36. psy 3CtwvjS schreef:

  psy 3CtwvjS

  psy 3CtwvjS

 37. مسياراونلاين

  […]we like to honor several other web web-sites on the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 38. lalochesia schreef:

  lalochesia

  lalochesia

 39. film onlinee schreef:

  film onlinee

  film onlinee

 40. programma peredach na segodnya

  programma peredach na segodnya

 41. psycholog-v-moskve.ru

  psycholog-v-moskve.ru

 42. psycholog-moskva.ru

  psycholog-moskva.ru

 43. افضل جامعة فى مصر

  […]we like to honor several other online web-sites around the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 44. التعليم المصرى

  […]the time to read or go to the content material or sites we have linked to below the[…]

 45. top schools egypt

  […]usually posts some really interesting stuff like this. If you are new to this site[…]

 46. sezons.store schreef:

  sezons.store

  sezons.store

 47. colleges egypt schreef:

  colleges egypt

  […]Here are a number of the web pages we recommend for our visitors[…]

 48. Firearms Site schreef:

  Firearms Site

  […]Here are a few of the web-sites we recommend for our visitors[…]

 49. Glock 17 for Sale

  […]Here are several of the web sites we advise for our visitors[…]

 50. Colt 1911 for Sale

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 51. 45 ACP Ammo schreef:

  45 ACP Ammo

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 52. socionika-eniostyle.ru

  socionika-eniostyle.ru

 53. SpytoStyle.Com schreef:

  SpytoStyle.Com

  […]that is the finish of this article. Here you will discover some web sites that we assume you will value, just click the hyperlinks over[…]

 54. SpyToStyle schreef:

  SpyToStyle

  […]always a significant fan of linking to bloggers that I enjoy but really don’t get a great deal of link adore from[…]

 55. psy-news.ru schreef:

  psy-news.ru

  psy-news.ru

 56. 88vin.shop schreef:

  88vin.shop

  […]very couple of websites that occur to become in depth below, from our point of view are undoubtedly well worth checking out[…]

 57. game bài đổi thưởng

  […]Here is a good Weblog You may Find Interesting that we Encourage You[…]

 58. soi cau 247 schreef:

  soi cau 247

  […]one of our visitors lately advised the following website[…]

 59. bet789 schreef:

  bet789

  […]The info talked about inside the article are a few of the best accessible […]

 60. g88vin schreef:

  g88vin

  […]very couple of websites that come about to be in depth below, from our point of view are undoubtedly nicely really worth checking out[…]

 61. sieuno schreef:

  sieuno

  […]although sites we backlink to below are considerably not related to ours, we really feel they may be really really worth a go as a result of, so possess a look[…]

 62. tải game bài schreef:

  tải game bài

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nonetheless definitely really worth taking a look, whoa did one particular master about Mid East has got additional problerms as well […]

 63. game bài đổi thưởng uy tín

  […]below you’ll find the link to some sites that we think you need to visit[…]

 64. phim so em xui schreef:

  phim so em xui

  […]always a big fan of linking to bloggers that I appreciate but don’t get a great deal of link really like from[…]

 65. exotic car rental miami

  […]The information and facts talked about within the post are several of the most effective readily available […]

 66. Anonymous 180mg MDMA

  […]although sites we backlink to below are considerably not related to ours, we feel they are in fact really worth a go via, so have a look[…]

 67. Furnifed schreef:

  FurniFed Ahşap ve MDF- laminant, yonga levha ile minimalist mobilya üretimi aynı zamanda satışı yapan firmadır. Kullandıkları malzemeler ile A kalite ürünler tasarlamak bunları kaliteli biçimde üretmek ve pazarlayarak. Pazardaki insanlara en iyi minimalist mobilya deneyimini sunmayı amaçlamaktadırlar. Sosyal aynı zamanda müşteri odaklı çalışmakta olan FurniFed kendi çalışanlarının da her zaman yanlarında olduklarını belirterek müşterinin ve kendi ççalışanlarının kalplerinde ve düşüncelerinde iyi bir yer almayı amaçlamaktadır. Online mobilya sektöründeki bu kaliteyi artırma çalışmalarını ürettikleri ürünler ile sürdürmektedirler. Doğa ile iç içe bir yaşam anlayışını benimseyen FurniFed aynı zamanda doğan aldıkları ilham ile çevreye verilen zararı kendi taraflarından en aza indirgemeye çalışmaktadırlar. Çevreci bir yol izlemek şirket vizyonu ve misyonunun büyük bir kısmında yer almaktadır. Tasarımlarına imza attıkları ve ürettikleri ürünlerde kurulum ve montaj piyasadaki tüm mobilyalardan daha kolay olabilmesi için çaba ve emek vermektedirler. furnifed Mobilyalar her montajdan sonra tekrar sökülmeye uygun ve tekrar kurulduğu zaman ilk günkü estetiğini yapısını ve işlevselliğini korumaktadır. AA kalite en üst düzey hammadde kullanımı ile üretilen ürünler sağlamlık ve dayanıklılık açısından sektörün önde gelen mobilyalarındandır. Minimalist olan ürünleri küçük daireler, minik ofisler ve metrekaresi küçük olan her yer için uygun olup taşınması basit kurulumu çok kolaydır. Oturma odalarından çalışma odalarına, tv ünite ürünlerinden orta sehpalara, oturma odalarında kullanılabilecek mükemmel rahatlıkta ve görünürlükteki puflara varana kadar bir evin ihtiyaç duyabileceği en güzel mobilyaların üretimini sağlamaktadırlar. Türk zanaat ustalarının ellerinden çıkan yerli ve milli malzemeden yapılan mobilyaları ile tamamen türk sermayesi ve milli bir mobilya firmasıdır. Gayeleri insanların hayatlarını kolaylaştıracak ve yüzlerindeki gülümsemeyi bir nebze dahi olsa artıracak mobilyalar üretmek ve insanların evlerine ömürlük birer iz bırakmaktır.

 68. orta sehpa schreef:

  Evimizin modasını ve görünüşünü her zaman kendimiz ve seçtiğimiz ürünler ile belirleriz. Kusursuz bir geçiş ve mobilyaların uyumuna bütünlüğüne özen gösteririz ve kendimizi bir bir yuva ve aidiyet duygusu içinde hissetmeye çalışırız. Evlerimizin, ofislerimizin genel olarak yaşam alanlarımızın güzelliği temel mobilyalardan duvarlardan ziyade tamamlayıcı ürünler ve küçük detaylarda saklıdır. Bunlara örnek olarak orta sehpalarımız verilebilir. orta sehpa Orta sehpalarımız günlük hayatın vazgeçilmez unsurları işyerlerimizin, ofislerimizin, evlerimizin en önemli tamamlayıcı unsurlarındandır, ihtiyaç duyulduğu anlarda elimizdeki ürünleri koymak, servis yapılacak yemek, içecekleri koymak, bekleme salonlarında insanların vakit geçirmesi için bulunan dergi gazete gibi ürünleri koymak veyahut süs bitkilerimizi, vazolarımızı ortamları şen göstermek adına kullandığımız yegane mobilyalardır. Kullanıldıkları ortamlara, işleve ve zevklere göre ayak yapıları, yapıldıkları malzemeler, ebatları değişken olup mükemmel tamamlayıcı ürünlerdir orta sehpalar. Ortamın doluluğunu ve büyük alanların işlevsizliğini kapatan orta sehpalarımız bazen özel tasarımları ile nsanlara ilk girdikleri ortamda gözlerine direkt çarpan ürünler olmuş ve günümüz hayatımızda oldukça önemli mobilyalar haline gelmişlerdir. Koltuklarımız ile uyum ve boyut açısından kontrastlık oluşturan orta sehpalar kimi zaman televizyon izlerken ayak uzatılacak kimi zaman eve ofise direk gelindiğinnde isananların üstlerindeki fazalalık eşyaları çıkarken unutmayacakları göz önünde olan bir yerlere koymaları adına güzel çözümler sunarlar. Televizyon karşısında atıştırmalık çerezleri kumandayı ve bilimum sanat eserini odaya renk katmak adına yine aynı şekilde sergileyebilmektedirler. Genelde cam olan modelleri metal 4 ayak üstünde ve rafsız türde alınmaktadır. Yeni nesil mobilya ve endüstri anlayışıyla evlerin küçüklüğüne istinaden açılır orta sehpalar moda olmuş evlerdeki hem yemek masası hem orta sehpa işlevlerini yerine getirmek adına büyük çözümler sunmuşlardır. 2 ürünü almanın maliyeti düşmüş ve evlere güzel ambiyans katmıştır.

 69. wwwi.odnoklassniki-film.ru

  wwwi.odnoklassniki-film.ru

 70. taskaplama.org schreef:

  thank you very much

 71. rftrip.ru schreef:

  rftrip.ru

  rftrip.ru

Geef een reactie